Szeged-Újszegedi Református Egyházközség

 

A viskó

A Harmat Kiadó, egy régi-új sajtóterméket igyekszik belopni a jóhiszemű magyar keresztyének olvasmányai közé. („Family, családi és párkapcsolati magazin&rdquo) A bemutató példány, a bulvárlapokból ismert ijesztő reklámszöveg kíséretében igyekszik megvetetni olvasóival W. Paul Young: A viskó (Immanuel Kiadó, Szombathely) című könyvét. Valószínűleg több magyar keresztyén azért fogja megvásárolni és gyanútlanul elolvasni ill. tovább ajándékozni ezt a könyvet, mert egy „keresztyén magazin is melegen ajánlotta.&rdquo A könyv egyébként már a könyvesboltokban is kapható s lelkipásztorok is ajánlják elolvasásra.

A regény – röviden összefoglalva – arról szól, hogy a főhős (Mac) leányát elrabolja egy sorozatgyilkos és megöli. Lánya halála után három és félévvel az elkeseredett apa, levelet kap Istentől, amiben Isten meghívja őt abba az elhagyott erdei viskóba, amiben lányát valószínűleg meggyilkolták. Az apa egyedül érkezik a viskóhoz, ami váratlanul átváltozik egy szépen berendezett trópusi bungallóvá, ahol Isten – két nő és egy férfi képében – felkeresi a főhőst. Az Atya Isten egy teltkarcsú afroamerikai nő, aki a „papa&rdquo névre hallgat. Jézus egy közel-keleti kézműves, a Szentlélek pedig egy alacsony ázsiai nő. „Isten&rdquo – mint egy pszichoterapeuta – veszi kezelésbe az apát: „Minden rendben van..kapcsolj ki.tudom, hogy mély sebeket hordozol. s tudom, hogy mennyire dühös és zavart vagy.&rdquo Ezzel elkezdődik Mac gyógyítása. Ennek során felvetődnek köztük az élet nagy kérdései: miért van szenvedés? Jézus az egyetlen út az Atyához? Mi a Szentháromság? A könyv írója többször részletesen bemutatja, hogy Isten hogyan eszik-iszik a férfivel. Egy bizalomerősítő gyakorlat során Jézus és a főhős egy tavon sétálnak. Mac félelmét legyőzendő, Jézus feltárja előtte, hogy félelmének oka, gyenge képzelőereje. Egy másik alkalommal Mac egy hegy belsejében találja magát, ahol Isten felett ítélkezik, más alkalommal felmászik egy dombra, ahol számtalan elhunyt fénylő lelkével találkozik, köztük az apjáéval is. Mac megbocsátja apjának az ellene elkövetett vétkeit, de megbocsát lánya gyilkosának is. Az Istennel eltöltött hétvége után, Mac egyedül ébred az erdei viskóban. Hazafelé tart, ám útközben balesetet szenved. Amikor pár nappal később magához tér a kórházban, nem tudja, hogy az Istennel való találkozása valóság volt-e vagy narkotikumok hatására fellépő hallucináció. Lánya holttestét azonban később ott találják meg, ahol Isten megmutatta.

A könyv írója, a történet olvasása közben a következő bibliaellenes gondolatokat igyekszik – kellően elérzékenyült – olvasóinak lelkébe csepegtetni: Isten mindenhol ott van, ezért minden vallás elvezet hozzá, s nem csak egy exkluzív vallás. Az indiánok „nagy szelleme&rdquo nem más, mint a bibliai Isten. A hittételek és bibliai igazságok akadályozzák, hogy valaki igazi hívő lehessen. Az író istenképe – aki két nő+ egy férfi alakjában jelenik meg – gendertudatos! Isten szentségéről, igazságosságáról – még elszórt nyomokban sem esik szó a könyvben. Arról viszont igen, hogy Isten tiszta szeretet, aki mindenkit megért és nem csinál semmi olyasmit, amivel az embernek fájdalmat okozna, s mindenekelőtt az érdekli, hogy az emberek a földön jól érezzék magukat. A 10 parancsolatnak és más bibliai törvényeknek, az Istennel élő emberek számára nincs már jelentősége. Minden szabad! Isten meghajlik minden ember szabad akarata előtt s elfogadja, hogy a mindennapi élet etikai döntést igénylő helyzeteiben mindenki úgy döntsön, ahogy akar. Isten szereti az élvezeteket – szívesen eszik-iszik! Természetesen ez az Isten elsősorban nem egy szervezett egyház vagy gyülekezet keretein belül találkozik az emberrel: a könyv sehol nem rokonszenvezik egy szervezett egyházzal. Inkább a természetben, látomásokban, valamint más vallásokban találkozik az emberekkel. A könyv sokat beszél Jézus áldozatáról, de azt nem tanítja, hogy Jézus az egyetlen út Istenhez. Jézusról kiderül, hogy multikultúrális felfogású, aki szükségtelennek tartja, hogy az emberek keresztyénekké legyenek. Mindez jól kiszolgálja a vallásos irányultságú emberek tömegízlését, de távol tartja őket a Szentírás kijelentéseitől, az igaz evangéliumtól, Jézus Krisztustól, az igaz hittől, mert nem közöl egyértelműen biblikus állításokat Istenről, a Szentháromságról, Jézus keresztáldozatáról, a bűn komolyságáról és annak igazságos megbüntetéséről, a megváltás útjáról, a Biblia tekintélyéről, Isten kijelentéseiről. A könyv Szentháromságra vonatkozó részei egyenesen eretneknek számítanak. Az sem véletlen, hogy Chuck Colson így nyilatkozott a könyvről: „Maradj kívül a viskón!&rdquo Véleményével magam is egyetértek, hozzátéve, hogy ha el is olvassa valaki – legyen éber és józan!

Sípos Ete Zoltán

Alapítványunk ismertető kiadványa letölthető.


Együtt Jézus Krisztus dicsőségéért.
Hívunk, befogadunk, tanítunk.

Észrevételeivel és kérdéseivel forduljon hozzánk! © 2002-2014 Szeged-Újszegedi Református Egyházközség